Urheilukirjat

Filed under: Uutiset — admin @

Urheilun saralta on tehty monenlaisia kirjoja. Niitä ovat erilaiset jumppakirjat Jane Fondan legendaarisista vuoden 1981 kirjasta nykyisiin uusiin lajeihin kuten Method Putkistoon ja Pilatekseen. Keppijumpasta on kirjoja, samoin kuntosaliharrastuksesta ja yleisurheilusta. Lähes jokaisesta lajista löytyy alan pohjateos.

Urheilukirjoja ovat myös eri urheiluseurojen historiikkiin pohjautuvat teokset, joita yleensä painetaan kun seuralla on historiaa sadan vuoden ajalta. Tällaisia seuroja, jotka ovat oman historiikkinsa painattaneet, ovat Tampereen Pyrintö, Helsingin Kisa-Veikot sekä Turun Urheiluliitto.

On myös tavallista, että monet huippu-uransa lopettaneet urheilijat tekevät urastaan kirjan. On olemassa kirjoja hiihtäjistä kuten Marja-Liisa Kirvesniemi, painijasta nimeltä Marko Yli-Hannuksela tai jääkiekkoilija Wayne Gretzkyn elämänkerta. Tai ei uran tarvitse välttämättä olla ohikaan kun kirja tulee jo markkinoille, kuten esim. jalkapalloilija Lionel Messistä tai Zlatan Ibrahimovista. Jalkapallovalmentajat tekevät kirjoja uristaan, kuten Manchester United entinen valmentaja Alex Ferguson. Aikamme legendaarista ihmisistä tehdään kirjoja, kuten radalla menehtyneestä formulakuskista Ayrton Sennasta.

Urheilukirjat voivat olla myös täysin fiktiivisiä. Unelmansieppaaja on Pasi Pekkolan esikoisteos ja käsittelee mm urheilua sekä mielenterveyttä. Sekä tietenkin on Elmo, Juhani Peltosen luoma fiktiivinen hahmo, joka on kaikkien aikojen paras urheilija. Hieman omalaatuisempi ”urheilutarina” on Stephen Kingin (salanimellään Richad Bachman) Pitkä marssi, jossa 100 nuorukaista osallistuu armeijan kilpailuun, jossa kävellään osavaltioiden halki eliminoiden niitä hitaimpia niin kauan, kun kisassa on mukana enää vain yksi kilpailija, voittaja.