Seikkailukirjat

Filed under: Uutiset — admin @

Varmaan jokainen on jossakin elämänsä vaiheessa lukenut jotakin seikkailukirjoja tai ainakin osaa mainita muutaman nimeltä, vaikka ei olisikaan omakohtaista kokemusta.

Varhaisin tarina, joka mahtaa olla kirjoitettu, on Daniel Defoen tarina kotoa karkaavasta Robinson Crusoesta, joka haaksirikkoutuu autiolle saarelle. Mark Twain kirjoitti 1800-luvulla kaksikin seikkailukirjaa, niin Huckleberry Finnistä kuin Tom Sawyeristakin. Tarzanin viidakkoseikkaluista kirjoitti Edgar Rice Burroughs 1900-luvun alussa ja 1936 alkoi ilmestyä Mustanaamiosta sarjakuvia.

Ja tuskin kovin moni on välttynyt lukemasta Viisikko-kirjoja, joita Enid Blyton kirjoitti 1940–1960 vuosien välillä. Kirjoissa seikkailivat sisarukset Leo, Anne ja Dick sekä heidän serkkunsa poikatyttö Pauli/paula koiransa Timin kanssa. Serkukset viettivät paljon aikaa yhdessä, ja joutuivat lomien aikana huimiin seikkailuihin. Suomalainen Aaro Honka kirjoitti samoihin aikoihin myös suomalaisia seikkailuromaaneja, jotka jollain tavalla liittyivät partioon, sillä Honka itse oli partioaatteen kannattaja. 70-luvun lopussa nuoret saivat nauttia myös Susikoira Roin seikkailuista, joita Jorma Kurvinen alkoi kirjoittamaan vuonna 1976.

Hieman toisenlaista seikkailugenreä edustavat Taru Sormusten Herrasta, jossa hobittien tehtävänä on tuhota Saurunin sormus. Tämän trilogian J.R. R Tolkien julkaisi vuosien 1954–1955 aikana ja Suomessa se julkaistiin ensimmäisen kerran kaikki kolme osaa yksissä kansissa vuonna 1985. J. K Rowling onnistui myös kirjoittamaan mukaansa tempaavan seikkailusarjan Harry Potter-nimisestä velhopojasta, joka 11 vuotta täytettyään pääsee opiskelemaan Tylypahka-nimiseen velho-opistoon ja seitsemän vuoden eli seitsemän kirjan ajan seurataan Potterin taistelua Lordi Voldemortia vastaan. Uusimpana myös valkokankaalta löytyvät seikkailukirjat ovat Hunger Games sekä Percy Jacksonin seikkailut.